V 14 och inför v 15

Då var vi igång igen efter lovet och veckan har gått snabbt. På svenskan har vi skrivit texter som handlat om historiska händelser/personer/platser med anknytning till Sigtuna. Texterna har vi nu skickat till författaren Camilla Lagerqvist och i gengäld fick vi en fin present, hennes bok: Flykten till Amerika. I torsdags gick vi igenom hemuppdraget till nästa vecka, nu exempel på texttypen serie + att ni ska svara på frågor, som främst handlar om vad du tycker och gör. Nästa vecka fortsätter vi språklära om liknelser och vårt arbete med tala, lyssna och samtala och påbörjar då arbetet med tala.

matten denna vecka har vi dels testat våra kunskaper i massa och enhetsomvandlingar. Vi gjorde detta genom att göra en utmaning på Nomp. Nu tränar vi lite till och sedan gör vi om samma utmaning nästa vecka, onsdag. Förutom det så har vi även tränat på att mäta vinklar med gradskiva och vi har även lärt oss vinkelsumman för fyrhörningar och trianglar. Nästa vecka ska vi lära oss hur man ritar olika vinklar. Eleverna fick en ny matteläxa som ska vara gjord till nästa torsdag. Läxan ligger i Showbie, ma åk 5.

engelskan har vi arbetat med grammatik, am are is. Detta kommer vi även fortsätta med nästa vecka. Vi har även övat läsförståelse genom att först träna på glosor och sedan lyssna/läsa en text och översätta. Vi fortsätter med att öva på att prata engelska genom läxan ”one minute speech”. Temat för nya läxan är ”Fun/great things to do with friends”. Läxan finns i Showbie, eng åk 5. Eleverna ska då spela in sig själva när de pratar i ca en minut.
So:n denna vecka har vi tränat på länder och städer i Norden på Seterra. Vi har även läst och sett en kortare film om Norden. Nästa vecka ska vi lära oss vad plattektonik är. På No:n har vi skrivit en förklarande text om ozon. Nästa vecka kommer vi att läsa om vatten 💦.

idrotten den här veckan har vi övat med boll och fokus har varit basket, individuellt övande att studsa boll, passa två och två och avslutningsvis lagspel 🏀. På lektionerna väver vi också in kunskapskravet att kunna prata om fysisk aktivitet – hur det påverkar vår hälsa, varför man t ex ska värma upp och hur vi undviker skador.

Vecka 15:

Måndag:

Tisdag: Naturskolan. Bussen avgår från skolan kl 8.15 (viktigt att komma i tid)

Onsdag: Bild

Torsdag: Hemuppdrag Sv och Ma, studiestöd

Fredag: Veckas ord och engelska: One minute speech

Spännande saker som händer:

🍀 På tisdag kommer vi som tidigare nämnt att åka till Naturskolan i Rävsta. Det kommer bli en fullspäckad dag med olika undersökningar och experiment. Eleverna blir hämtade med buss från skolan 8.15. Vi äter lunch som vi tar med oss från skolan på plats och det är okej att ta med sig fika (dock inte godis, chips och läsk). Ta gärna med en vattenflaska också. Vi åker sedan tillbaka till skolan 13.30 så vi avslutar skoldagen som vanligt 13.50. Studiestödet kommer vi däremot flytta till torsdag, så inget studiestöd alltså på tisdag v.15.

🍀 V.16 har vi på skolan läsveckan, ”Hela höjden läser”. Vi i åk 5 kommer bland annat ordna tipsrundor som alla klasser kommer kunna gå. Utöver det kommer vi naturligtvis läsa extra mycket! Det kommer också finnas ett ”bokbytar-bord”. 📚 Det innebär att alla som vill får ta med sig en bok som man inte längre behöver till skolan och byta in den mot en annan bok. Redan nästa vecka går det bra att lämna in böcker. Överblivna böcker kommer att gå till skolbiblioteket.

🍀 Vi vill också påminna om att 27/4, under förmiddagen kommer åk 5 ta sin andra vaccinationsspruta (HPV).

Nästa veckas idrott:

Länken nedan visar hur leken Klockan” går till.

Trevlig helg!  💞

Yamuna & Helena


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *