V 15 och inför v 16

Den här veckan var spännande i och med att vi äntligen fick åka till Naturskolan. Förmiddagen ägnade vi åt kemiska reaktioner 🧪. Vi fick bland annat försöka göra gigantiska såpbubblor och sedan jämföra varandras resultat och tillverka vår egen plast. På eftermiddagen blev vi bjudna att se en eldshow och efter det tog vi oss en promenad i skogen. Där tittade vi på spåren efter den lilla insekten barkborren och sedan fick vi i små grupper elda spån och lära oss om fotosyntesen. 🌲

Här ser några elever på eldshow.


Full action med såpbubblor 😀

På svenskan har vi fortsatt med ordkunskap där vi lärt oss om liknelser och om ord som stavas lika men uttalas olika, eller ord som stavas olika men uttalas lika osv. Vi har också börjat förbereda presentation om ett ställe jag tycker om, ett fritidsintresse, eller om en person jag beundrar. Nästa vecka startar ”Hela höjden läser”. Vi i åk 5 kommer vara med och hjälpa till med detta. Eleverna kommer bland annat att läsa för F-klass och sätt upp olika tipspromenader för de andra klasserna. Vi påminner igen om att det går bra att lämna in gamla böcker till bokbytardagen på fredag.

På matten denna vecka har vi tränat på att rita olika typer av vinklar och lärt oss hur man räknar ut hur många grader en vinkel är med hjälp utav vinkelsumman. Den nya matteläxan handlar om just vinkelsumma för fyrhörningar och för trianglar. Nästa vecka kommer vi att börja repetera hela kapitlet.
På engelska har vi gått igenom nya läxan. Eleverna ska under en minut prata om en person som de gärna vill träffa. Vi har också tränat på nya ord och läst dialoger i par och spelat in.
På Biologin har vi fortsatt med hållbar utveckling och läst om. Arten och tränat begrepp kopplat till det. Nästa vecka läser vi om mat kopplat till miljö.
På Geografin har vi lärt oss massor om plattektonik och varför jordbävningar uppstår.

Måndag: Elevråd

Tisdag: Idrott, studiestöd och läsa för F-klass

Onsdag: Bild

Torsdag: Idrott, hemuppdrag svenska och matteläxa

Fredag: Bokbytardag, engelskaläxa

Se denna film innan torsdagens idrottslektion.

Trevlig helg önskar Yamuna och Helena 🌸

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *