V 17 och inför v 18

Då var redan v 17 slut och vi har fått mycket jobb gjort. På svenskan har vi påbörjat området nordiska språk och vi kommer ägna mesta tiden åt våra skandinaviska grannars språk.

På arbetsområdet Tala i svenskan har eleverna denna veckan övat på sina presentationer. Vi har skrivit om ett intresse, en person vi beundrar eller en plats vi tycker om eller skulle vilja besöka. Nu har vi kommit till läget då det är dags att berätta om det vi skrivit, utan att läsa innantill. De har skrivit tankekartor, manuslappar och ”torrsimmat”, så nästa vecka ska det presenteras ”live” eller via inspelad film. Spännande!

I matten har vi precis avslutat området vinklar och massa och haft ett test på det. Elever som har varit hemma sjuka kommer få möjlighet att göra det under nästa vecka. På måndag börjar vi nu med kapitel 8 som kommer att handla om bråk, procent och decimaltal. Vi har redan under fredagen tjuvstartat lite grann. Eleverna har inte fått någon ny matteläxa.
På engelskalektionerna denna vecka har vi tränat olika maträtter. Eleverna har arbetat i grupper och skrivit egna dialoger som de senare läst in. Nästa vecka tränar vi på personbeskrivningar på engelskan och veckans läxa går ut på att prata i en minut om ett skolminne.
Vi börjar så smått att avsluta området Hållbar utveckling på biologin. Nästa vecka kommer vi att läsa om konsumtion och miljö. Eleverna har även ett förhör på fredag på klimatbegreppen vi läst om. Klimatordlistan där de kan träna ligger i Showbie, No.
På geografin denna vecka har vi läst om Norge 🇳🇴. Nästa vecka läser vi om Danmark 🇩🇰. Vi ska även lära oss allt om tidszoner. I vårt arbete om Norden tittar eleverna också på serien geografens testamente och arbetar med uppgifter till varje avsnitt.

Lite om lunchen och matsalen. Vi har noterat att väldigt många elever inte äter eller äter väldigt lite. Detta påverkar ju såklart koncentrationen och orken under eftermiddagarna. Vi går långa dagar med många teoretiska ämnen under eftermiddagarna och det blir svårt att hålla fokus utan någonting i magen. Det finns alltid flera sorters sallad och grönsaker att välja bland. De flesta dagarna finns också soppa. Någonting måste man då kunna välja att äta. Fråga gärna era barn hemma om hur det ser ut för just dem under lunchen.

Information ifrån skolsköterskan: de elever som inte blivit vaccinerade ännu (på grund av sjukfrånvaro) kommer att bli vaccinerade 10 maj från 9.30.

Vecka 18

Måndag:

Tisdag: Idrott utomhus, Studiestöd

Onsdag: Bild

Torsdag: Hemuppdraget i sv blir framflyttat till måndag 10/5 istället eftersom Helena är ledig.

Fredag: Veckas ord och engelska: One minute speech och test på kapitel 7 i matten, massa och vinklar. Förhör på orden i klimatordlistan.

Idrotten nästa vecka:
Se filmen hur leken Postmästaren går till. https://www.youtube.com/watch?v=46JQCQdn4ig

Tack för den här veckan! Hoppas ni får en lugn och härlig helg och valborg! ☀️🌱

Hälsningar Helena och Yamuna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *