V.46 och inför v.47

Tiden går så snabbt, så var ännu en vecka slut! Vi har denna vecka haft läsvecka och startat varje lektion med läsning. Klassen har även övat olika strategier för läsning och lärande i mötet med nya arbetsområden. På måndag räknar vi ihop hur många minuter vi läste i åk 6, spännande!

Svenska:
Den här veckan har mycket fokus legat på de muntliga nationella proven. Eleverna har haft sin förberedelselektion och i dag genomförs de. På tisdagar fortsätter vi att arbeta med den muntliga förmågan och olika samtalsövningar. Avsnittet i serien vi följer handlade om att våga misslyckas. Skrivprojektet ön är nu avslutad och Malin ska försöka läsa alla texter samt bedöma dem så fort som möjligt. Målet är att vara klar inom en vecka. På måndag börjar vi med argumenterande text.

Matematik: Vi har haft prov på kapitlet och även hunnit gå igenom våra resultat. Vi har även hunnit tjuvstarta på nästa kapitel som handlar om bråk, procent och proportionalitet.

No: Denna vecka har vi läst om planeterna i vårt solsystem. Vi har tittat på hur jorden rör sig i förhållande till solen, lärt oss varför vi har dag, natt, vad ett år är och varför vi har årstider. Vi har även läst om hur människan utforskat rymden.

Engelska: Då vår vikarie Maja tyvärr var sjuk i början av vecka så kunde vi inte genomföra de nationella proven i engelska som planerat. Vi prövar igen på måndag och på tisdagen v.47. Annars har vi denna vecka tränat läsförståelse genom att läsa en text på två olika nivåer om planeten Jupiter. Denna text har även eleverna i läxa. De ska träna på att läsa texten högt (uttal) och skriva ned fem frågor till texten som en klasskamrat sedan kan besvara i skolan. Läxan är till nästa fredag. Vi har även skrivit på chapter three på The magic door: The keys, nästa vecka börjar vi med Chapter four: Another world.

So: Alla elever i klassen har genomfört den muntliga redovisningen av Vasatiden och bedömningen av elevernas kunskaper finns publicerade i Unikum. Idag fredag har vi läst nyheter på sajten ”8 sidor” och sett Lilla Aktuellt Skola. Vi har nu även gått vidare och jobbar med Stormaktstiden/Östersjöriket Sverige i historia. Under vecka 47 kommer vi att starta upp uppgifter om källors användbarhet, centrala begrepp för tidsperioden och hur Sverige styrdes under 1600-talet.

Hkk: Den här veckan repeterade vi de näringsämnen kroppen behöver och jämförde en måltid med matcirkeln. Vi övade också på steksignalen när vi gjorde äggröra och stekte bacon. Vecka 47 kommer vi att lära oss mer om kroppens energibehov, energikällor och kolhydrater. Vi ska även koka ägg på olika sätt och jämföra resultatet.

Nu får både elever och lärare ta välförtjänt helg! 🌮😊

Mentorerna Yamuna och Magnus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *