v. 47 och inför v. 48

Tänk att november snart är slut och att adventstiden nu står för dörren. På söndag är det dags att tända första ljuset. Bara tre veckor och två dagar kvar till jullovet, men före ledigheten ska vi hinna med en hel del i skolan.

Vecka 48 är Magnus tillbaka på heltid, som undervisande lärare i So och Hkk samt mentor för klassen. Fredag 3/12 erbjuds dos 2 av vaccin mot Covid-19. OBS! Endast för elever som tidigare tagit dos 1 genom skolan.

Ämneskollen

Svenska: I svenska har eleverna denna vecka fått en introduktion i argumenterande text. Under fredagens lektion har de fått börja skriva på en argumenterande text som de ska skriva i par. De har också fått arbetat med läsförståelse samt tittat på näst sista avsnittet ur serien vi kikar på.

Matematik: Denna vecka har vi tränat på att förenkla bråk. Vi har även tränat på att omvandla procent till bråkform och tvärtom samt räknat med procent. Eleverna har en läxa i detta som de hittar i Showbie, matte. Läxan är till på tisdag. Nästa vecka kommer vi påbörja nationella proven i matematik. Eleverna kommer vara i grupper om fyra när dessa genomförs.

No: Vi har tränat på fysikbegrepp kopplat till rymden, på måndag testar vi om vi kan dessa. Eleverna tränar på orden på quizlet, länk i teams, No. Vi har även lärt oss massor om Nicolaus Copernicus och Galileo Galilei och deras upptäckter och uppfinningar. 🔭

Engelska: Vi har denna vecka arbetat med läsförståelse, eleverna har fått arbeta med exempeluppgifter från äldre nationella prov som testar förmågan att läsa och förstå kortare engelska texter. Vi har även skrivit på kapitel 4 i the Magic Door, där har fokus legat på miljöbeskrivningar. Denna vecka har många i klassen genomfört de muntliga nationella proven i engelska. De som inte gjort ännu kommer att få göra detta nästa vecka. Nästa vecka kommer också fokus ligga på att bearbeta sina texter, rätta stavfel och grammatik. Vi kommer även fortsätta att träna läsförståelse. Eleverna har en text om rymden i läxa till nästa fredag. De ska träna på att läsa texten med flyt och skriva ned fakta de lärt sig av texten. Vi tränar även på att läsa texten på skolan. Tränar man hemma hittar man texten i OneNote, läxor.

So: Under veckan har vi jobbat med Stormaktstiden, inte minst med skillnaden mellan källor och tolkningar och vad olika källor kan (och inte kan) användas till. Veckan som kommer fortsätter vi att arbeta med samma tidsperiod, men ska också fånga upp den pågående regeringsbildningen i Sverige.

Hkk: Vecka 48 kommer vi att fortsätta lära oss om kolhydrater samt öva på att använda bakpulver genom att baka scones.

Vecka 48 i korthet:

Måndag: Vi välkomnar en ny elev i klassen. Test på No-begrepp.

Tisdag: läxhjälp, matteläxa

Onsdag: läxhjälp

Torsdag:

Fredag: Covid-vaccination dos 2, engelskaläxa

En glad första adventshelg 🕯

önskar mentorerna Yamuna & Magnus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *