Vecka 18 och inför vecka 19


Så blev det helg och en välförtjänt sådan för eleverna! Nu är alla nationella prov för terminen gjorda, skönt och riktigt bra jobbat alla elever! Textilgruppen fick i torsdags åka ned till Märsta centrum för att hjälpa till med utställningen och slöjdprojektet ”Zero waste”. Denna utställning går att se mellan 6-14 maj (Kultorget 9, Märsta centrum).

Lite bilder från textilslöjdsgruppens fina arbete under torsdagen!

Ma: Det har varit mycket matte denna vecka, förutom alla prov som skrivits har vi också haft fullt ös med att repetera olika områden. Nästa vecka kommer vi arbeta med en del programmering, bland annat testar vi på att skriva med hjälp av ettor och nollor (maskinkod). Ingen läxa.

Sv: Den här veckan har eleverna inte haft så många svenskapass på grund av nationella proven i matematik. Det som eleverna har hunnit arbeta med är satslära och då var fokus på objekt. Nu ska de alltså kunna beskriva subjekt, predikat och objekt. De fick under tisdagen en skrivuppgift som de kommer att få tid att arbeta med även nästa vecka på tisdag, det är en uppgift de får skriva på hemma om de vill men som sagt så kommer de få tid på sin längsta svensklektion. Tala som ted kommer att presenteras under onsdagens halvklasser efter önskemål från klassen.

Läsläxan blir därför flyttad till på måndag, då ska eleverna alltså ha läst färdigt kapitel 16, 17 och 18 i pojken i randig pyjamas. Under måndagens lektion så ska de få läsa de två sista kapitlen i boken.

Eng: En stor del av veckans lektionen gick tyvärr bort pågrund av Np men lite har vi gjort ändå! Eleverna har tittat på flera olika klipp från skolor i olika länder. Vi har sedan diskuterat i mindre grupper och helklass vilka likheter och skillnader vi kunde se i jämförelse mot för hur vi har det. En stor skillnad som eleverna hittade och diskuterade var till exempel användandet av skoluniformer. Nästa vecka läser vi och arbetar med länderna 🇨🇦 och 🇮🇳. Ingen läxa.

No: Denna vecka har vi läst och arbetat med begrepp som atomer, molekyler och grundämnen. Vi har lärt oss en hel del om atomens olika delar, protoner, neutroner och elektroner samt tittat på det periodiska systemet. Där har vi undersökt hur man bestämt vilken plats alla grundämnen ska ha och olika gruppers speciella egenskaper (till exempel metallers). Nästa vecka kommer vi att arbeta med kemiska reaktioner samt skapa animeringar av kolets kretslopp.

Oj vad roligt det var att bygga ihop olika molekyler!

So: I So:n har eleverna läst om energi och arbetat med instuderingsfrågor. Eleverna har också påbörjat ett arbete om olika energikällor. Detta arbeta fortsätter även nästa vecka. Utöver detta arbetar de även med källkritik.

Vecka 19 i korthet

Måndag: Klassråd

Tisdag:

Onsdag: Yamuna borta på bedömarträff, idrott

Torsdag: Rättning av Np (vikarie på matten) + elevråd

Fredag: Idrott


Ha en riktigt fin helg, önskar Yamuna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *